Aflopend leasecontract
Stel u heeft een leasecontract die bijna afloopt, maar u weet nog niet wat u op de langere termijn met uw overeenkomst wilt. Er een optie om een leasecontract stilzwijgend te verlengen, maar wat is het voordeel voor mij als werkgever en wat is het voordeel voor de leasemaatschappij? Zitten er ook nadelen aan een stilzwijgende verlenging en voor welke periode zou ik dit moeten overwegen?
Flexibele inleverdatum bij stilzwijgende verlenging
In het verleden heb ik vaak klanten gesproken die niet vast willen zitten aan een langdurige contractverlenging als zij nog niet weten of zij een contract ook voor die periode willen aanhouden. In deze fase is het vaak mogelijk om in overleg met uw leasemaatschappij het contract stilzwijgend te verlengen. Dit betekent dat uw einddatum actief blijft maar dat u het volledige leasebedrag zal blijven betalen aan de leasemaatschappij. Dit tot het moment dat het leasecontract door u wordt opgezegd.
De leasemaatschappij heeft dan echter wel het recht om op het moment dat de kosten van een reparatie, onderhoudsbeurt, bandenwissel en/of schade hoger uitvallen dan begroot, dat zij het contract zonder pardon stopzetten. Dit betekent dat u op dat moment onverwacht zonder vervoer kan komen te zitten. Hierdoor loopt u het risico tot het inzetten van een kostbare huurauto of voorloopauto.
Overweging bij stilzwijgende verlenging
Hiermee wil ik niet zeggen dat het geen voordelen kan hebben, want aangezien u bij een stilzwijgende verlenging een contract heeft met een einddatum in het verleden. Kunt u ook op elk moment besluiten om het contract in te leveren. De vraag is alleen wel, voor welke periode sluit u een stilzwijgende verlenging af? Mijn advies is om dit voor maximaal 6 maanden te doen en daarna gebruik te maken van een contractwijziging. De contractwijziging zal namelijk altijd voordeliger moeten uitvallen, omdat de afschrijvingsperiode van de leaseauto ook wordt verlengd.
Naast dit voordeel heeft u als werkgever ook het voordeel dat uw berijder niet langer stilzit bij de dealer. Bij de contracten met een stilzwijgende verlenging is het proces namelijk zo ingericht dat de dealer, voor een onderhoudsbeurt of reparatie hier handmatig toestemming voor moet vragen. Hierop zijn de leasemaatschappijen niet meer goed ingericht. Dit betekent vaak vertraging in het akkoord van de leasemaatschappij voor de reparatie en daardoor een berijder die zijn tijd zit te verdoen bij de dealer.
Risico leasemaatschappij bij stilzwijgende verlenging
Tot slot, welk risico loopt uw leasemaatschappij eigenlijk? Deze lopen eigenlijk nauwelijks risico, want zij hebben het voordeel dat u de termijn betaalt die past bij een contract met een kortere looptijd en daarmee op basis van een hogere afschrijving. Zij schrijven namelijk een gelijk bedrag over een kortere periode af nadat u het contract stilzwijgend heeft verlengt. U betaalt daarom eigenlijk iets teveel, maar heeft wel het voordeel van het kunnen opzeggen van het contract op elk moment. De leasemaatschappij heeft wel alle rechten om het contract in elke situatie in te nemen en te beƫindigen. U heeft dus weinig controle over het moment waarop het contract door de leasemaatschappij wordt ingenomen. Dat is voor u een risico om rekening mee te houden.