Heeft u ook zoveel vragen omtrent een mobiliteitsbudget?

Groei vraag mobiliteitsbudget

Heeft u tijdens de COVID-19-pandemie ook veel thuis gewerkt en stond uw auto daardoor ook meer stil dan dat hij reed? In het nieuwe werken kan het zomaar zijn dat een groot deel van Nederland geen 5 dagen in de week meer op kantoor werkt en dat u niet meer zo vaak fysiek op afspraak gaat. En dat is natuurlijk zonde van de bijtelling die u betaalt. Wilt u dan eigenlijk nog wel de auto van de zaak als maandelijkse bijtelling of zou u graag uw mobiliteit op een andere manier invullen? Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een mobiliteitsbudget.

Inhoud mobiliteitsbudget

Maar wat houdt zo’n budget eigenlijk in? En wat is het voordeel voor de werknemer en het voordeel voor de werkgever? Het budget is vrij simpel; het is een budget dat de werknemer kan inzetten voor alle mogelijke mobiliteit.Dat kan zijn de bus, trein, taxi, leenfiets, vervangende auto, etc. Met het bruto budget wat uw mobiliteitsbudget inhoudt kunt u uw mobiliteit op verschillende manieren invullen in plaats van enkel met een leaseauto van de zaak.

Aanbod mobiliteitsbudget werknemers

Een mobiliteitsbudget heeft echter ook een aantal zaken waar je als werkgever over na moet denken, nl:

  • Wat is het netto voordeel voor mijn werknemer om een mobiliteitsbudget te nemen?
  • Moet ik mijn werknemer nog steeds verzekeren gedurende zakelijke ritten?
  • Heb ik invloed op de overeenkomst die mijn werknemer sluit voor zijn mobiliteit?
  • Als ik het bruto bij het salaris optel, wat is dan mijn risico als werkgever?
  • Heb ik een mobiliteitsbudget juist omschreven in mijn arbeidsvoorwaarden?

Optimalisatie mobiliteit werknemers

Ik kan me voorstellen dat door alle veranderingen vanwege het thuiswerken, het aanpassen van de leasecontracten door rijden van minder kilometers en het elektrificeren van het wagenpark u als werkgever soms door de bekende bomen het bos niet meer ziet. Hierbij kan het handig zijn om alle voordelen en nadelen met elkaar te bespreken en te zorgen dat u het mobiliteitsbudget zo inricht dat het voor u maar ook voor uw werknemer duidelijk is.