Hoe ziet mijn mobiliteitsbeleid eruit in 2022?

Situatieschets Mobiliteitsbeleid

Op dit moment zijn veel bedrijven en veelal HR-medewerkers aan het stoeien met het nieuwe mobiliteitsbeleid voor 2022. Er gaat namelijk best veel veranderen, er is een onbelaste thuiswerkvergoeding, er is een 128-dagen regeling voor een onbelaste kilometervergoeding. Wat doe ik met werknemers welke hybride werken maar toch arbeidsvoorwaardelijk een auto van de zaak hebben? Is dan een mobiliteitsbudget een aantrekkelijk alternatief? Voor de werkgever een aantrekkelijk flexibel contract, voor de werknemer de mogelijkheid om zijn eigen eindejaarsuitkering te sparen middels het zuinig omgaan met zijn mobiliteitsbudget.

Hoe registreer ik al deze gegevens en hoe zorg ik ervoor dat ik mijn salarisadministratie niet overspoel met allerlei nieuwe Excel bestanden? Hoe kan ik dit efficiënt inrichten en zorgen dat dit niet ten koste gaat van de huidige werkdruk. Dit vanwege het feit dat het moeilijk is om de juiste werknemers te vinden en u de huidige werknemers tevreden wilt houden, u wilt een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven.

Strategie Mobiliteitsbeleid

Een nieuw beleid valt en staat met de strategie van de werkgever, FleetSolve kan zich voorstellen dat dit voor 2022 en hierna de volgende zaken kunnen zijn:

 • Aantrekkelijke werkgever
 • Vitaliteit werknemer
 • Co2 reductie vervoer
 • Registratie thuiswerkdagen en op kantoor
 • Belastbare kilometervergoeding bij thuiswerken
 • Mobiliteitsbeleid wat marktconform is

Inventarisatie

De belangrijkste fase bij een nieuw mobiliteitsbeleid, is het inventariseren van alle smaken welke nu beschikbaar zijn binnen de arbeidsvoorwaarden. Dit is een grondig onderzoek waarbij de huidige kilometervergoeding, autoregeling en het normbeleid onder de loep worden genomen. In deze fase krijg je als werkgever inzicht in de huidige regeling en zie je direct waar je kansen liggen.

Concept

In deze fase van het nieuwe mobiliteitsbeleid worden de aanpassingen mogelijk doorgesproken met de OR en is er een keuze mogelijkheid. De keuze bestaat uit een aantal strategische zaken zoals leasenorm, reiskostenvergoeding, incentives voor Co2 verlaging en wat is het voordeel werkgever en werknemer. Het uitwerken van het mobiliteitsbeleid en het selecteren van de juiste partners is hierin erg belangrijk.

Implementatie

In deze fase zorg je ervoor dat het mobiliteitsbeleid en de afspraken met de partners vastgelegd worden en dat er middels een pilot een testfase is. Na deze pilotfase zal de definitieve invulling plaatsvinden en is het mogelijk om later of direct te stimuleren op de volgende onderdelen:

 • woon-werk op de fiets in plaats van auto
 • carpoolen van collega’s
 • gebruik maken van beschikbare leaseauto bij zakelijk rit
 • elektrisch beleid verder verfijnen door meer stimulans op elektrisch vervoer
 • hybride werken met de juiste vergoeding voor thuis en regeling voor onbelaste kilometervergoeding

Informatie

Wilt u meer informatie of eens vrijblijvend over zo’n dergelijk project met een onafhankelijke partij. Neem dan contact met ons op en wij kijken of wij u verder kunnen helpen bij alle uitdagingen in de mobiliteit voor 2022!

FleetSolve wenst u fijne feestdagen, blijf vooral gezond en zorg goed voor elkaar!