Waar moet u op letten bij Financial Lease?

Waarom financial lease?

Wanneer u als ondernemer op zoek bent naar een nieuwe leaseauto en u wenst de auto aan het einde van het contract als eigendom te hebben, kunt u gebruik maken van Financial Lease. Bij deze vorm van lease zal de auto aan het einde van de looptijd van u zijn. Hier zitten uiteraard wat haken en ogen aan en zoals u waarschijnlijk weet kunt u uw geld maar één keer uitgeven. Als ondernemer betekent dat: keuzes maken. Investeer je als timmerman in nieuw gereedschap of juist in de bedrijfsbus om van klus naar klus te rijden?

Expert

Om de kosten voor de auto zo laag mogelijk te houden, is het zinvol om iemand in te schakelen met kennis van zaken. Iemand die u hierbij kan helpen, zodat u ook in nieuw gereedschap kunt investeren. Er zijn immers veel online en offline aanbieders in de wereld van financieringen voor auto’s, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen wat de juiste keuze voor u is. Bovendien is het lastige van deze partijen vaak dat zij maar één belang hebben: linksom of rechtsom de financiering met u afsluiten, ongeacht welke consequenties dit voor u heeft. U als ondernemer heeft echter met veel meer zaken te maken: hoe kom ik van mijn oude auto af en hoe krijg ik daar de beste deal voor, hoe sluit ik de beste deal voor mijn nieuwe auto en waar kan ik deze bijvoorbeeld verzekeren?

Product eigenschappen financial lease

Ik kan u vast kort wat uitleggen over dit product. De voorwaarden voor het afsluiten van een Financial Lease product zijn niet heel moeilijk; het komt erop neer dat u een financieringsbehoefte heeft. Dit is de auto. Bij deze financiering betaalt u elke maand een bedrag aflossing + rente voor het geleende geld van de maatschappij waar u de financiering afsluit. Bij het aangaan van een financiering leent u immers het geld van de leasemaatschappij om de auto te kunnen aanschaffen. Hoe hoger het bedrag wat u maandelijks aflost, hoe hoger het rentebedrag (uiteraard mede afhankelijk van het rentepercentage). De keuze die u hierbij heeft is: wil ik wel of geen restsom? Dit is een x-bedrag wat overblijft aan het einde van de looptijd en wat u nog dient te betalen om de auto uw eigendom te maken. En daarnaast, kan ik deze restsom eventueel tussentijds kosteloos inlossen?

Restsom

Wanneer u kiest voor Financial Lease met een restsom, zal dit ervoor zorgen dat uw maandbedrag aan aflossing en rente lager is. U lost dan maandelijks minder in op uw schuld, waardoor er aan het eind van de looptijd een hoger bedrag overblijft dat u nog moet betalen om de auto uw eigendom te maken. Ik kan me voorstellen dat wanneer u een startende onderneming bent of als schilder in het winterseizoen terecht komt, dit een optie kan zijn om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Mijn advies zou echter zijn om hier altijd met een bedrag te werken wat ervoor zorgt dat de restsom lager ligt dan de verwachte handelswaarde van de auto bij het einde van het contract. Dit betekent namelijk dat u (mits de markt gelijk blijft) altijd een stuk “overwaarde” heeft op uw leaseauto. Het voordeel daarvan is dat wanneer u de restsom niet in één keer zou kunnen betalen, u dan alsnog bij verkoop van de auto het bedrag kan inlossen en de overwaarde op uw eigen rekening krijgt gestort.

Ideale mix financial lease

Het belangrijkste wat ik wil meegeven wanneer u overweegt een financial leasecontract af te sluiten is: neem een beslissing die past bij uw onderneming, hanteer een restsom die lager ligt dan de handelswaarde en zorg dat de rente op uw financiering marktconform is. Kortom, laat u goed informeren door iemand die er verstand van heeft!